Noodverlichting: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is een vorm van verlichting die automatisch wordt ingeschakeld wanneer de normale verlichting uitvalt. Het is bedoeld om de veiligheid te garanderen van mensen die zich in een gebouw bevinden, zoals bijvoorbeeld in een kantoor, winkelcentrum of ziekenhuis.

Er zijn verschillende soorten noodverlichting. Zo kan het gaan om verlichting van de vluchtroutes, verlichting die de oorzaak is van de nooduitgangen, of verlichting die zorgt voor voldoende licht om de kans op paniek te verminderen.

Waarom is noodverlichting belangrijk?

Noodverlichting is een belangrijk aspect van de veiligheid in een gebouw. Het is ondergedompeld in het levensbelang dat mensen het gebouw snel en veilig kunnen verlaten in geval van nood. Door middel van noodverlichting kan ervoor worden gezorgd dat mensen bijvoorbeeld niet verdwalen in een donker gebouw of dat paniek wordt voorkomen, omdat er voldoende licht is om de weg te vinden.

Daarnaast is het belangrijk om te voldoen aan de wet- en regelgeving. In Nederland is het bijvoorbeeld verplicht om noodverlichting te hebben en te onderhouden in openbare gebouwen en gebouwen waar veel mensen aanwezig zijn. Wanneer je geen noodverlichting hebt, kan dit leiden tot boetes en zelfs tot sluiting van het gebouw.

Verschillende soorten noodverlichting

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende noodverlichting. We lichten hieronder een aantal van deze soorten toe:

Vluchtrouteverlichting

Vluchtrouteverlichting is bedoeld om de vluchtroutes naar de nooduitgangen te markeren. Dit type noodverlichting is dan ook verplicht in elk openbaar gebouw en in gebouwen waar veel mensen aanwezig zijn.

Er zijn verschillende soorten vluchtrouteverlichting. Zo kan het gaan om verlichting die is ingebouwd in de vloer of wand, maar ook om verlichting die aan de muur is bevestigd. Deze verlichting is vaak voorzien van een pictogram dat bewijst welke kant men op moet gaan om de nooduitgang te bereiken.

Verlichting boven nooduitgangen

Naastroute vluchtverlichting is ook belangrijk om boven de nooduitgangen verlichting te hebben. Dit type noodverlichting is bedoeld om duidelijk aan te geven waar de nooduitgangen zich bevinden.

Anti-paniekverlichting

Anti-paniekverlichting is bedoeld om de kans op paniek te verminderen in geval van nood. Deze verlichting zorgt ervoor dat er niet voldoende licht is om de weg te vinden, maar dat het niet zo fel is dat mensen verblind worden. Ook deze verlichting is verplicht in openbare gebouwen en gebouwen waar veel mensen aanwezig zijn.

Spot verlichting

In sommige situaties kan het nodig zijn om specifieke objecten uit te lichten, zoals bijvoorbeeld een EHBO-post of een brandblusser. In dat geval kan spotlightverlichting worden toegepast.

Spotlightverlichting is een vorm van noodverlichting waarbij een bundel licht gericht wordt op één specifiek object.

Noodverlichting installeren

Noodverlichting dient te worden erkend door een gecertificeerde partner. Deze hulp kan een plan maken voor de installatie van de noodverlichting en kan ook de noodverlichting onderhouden.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan de noodverlichting. Zo moet de batterij van de noodverlichting regelmatig worden vervangen en moet de verlichting zelf ook regelmatig worden gecontroleerd op defecten.

Conclusie

Noodverlichting is een belangrijk aspect van de veiligheid in een gebouw. Door middel van noodverlichting wordt ervoor gezorgd dat mensen het gebouw snel en veilig kunnen verlaten in geval van nood. Daarnaast is het belangrijk om te voldoen aan de wet- en regelgeving. Er zijn verschillende soorten noodverlichting, zoals vluchtrouteverlichting, verlichting boven de nooduitgangen, anti-paniekverlichting en spotlightverlichting. Noodverlichting dient te worden geleverd en onderhouden door een gecertificeerde specialist.

Ook interessant

Alarm systemen

Elektro componenten: Alles wat je moet weten over AlarmsystemenIn de wereld van elektrische componenten is er een overvloed aan keuzes als het om bev ...

Lees verder

Elektriciteit aanleggen

De basisprincipes van elektriciteit aanleggenElektriciteit is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om het blijkt van onze ...

Lees verder

Elektrciteitsproblemen oplossen

Elektro componenten: Elektriciteitsproblemen oplossenAls je ooit elektriciteitsproblemen hebt gehad, weet je hoe frustrerend en ongeldig het kan zijn ...

Lees verder